Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

7 ознак нестачі вітамінів в організмі: інформація від медиків

7 ознак нестачі вітамінів в організмі: інформація від медиківУ другій половині зими вже багато людей відчуває нестачу вітамінів, які в теплу пору року надходять із певної їжі, сонячних променів тощо. Якщо організм спіткає дефіцит певних вітамінів чи корисних речовин, він обов’язково дасть про це знати. Медики повідомляють, що людина повинна задуматися про своє здоров’я, якщо має декілька з цих ознак:
  1. Лущення шкіри. Брак вітамінів робить шкіру сухою, вона починає лущитися. Також варто насторожитися, якщо тріскаються чи лущаться губи незалежно від використання гігієнічної помади на морозі. Ознака браку вітамінів – тріщинки та виразки у кутках роту, висипання на шкірі.
  2. Ламкість на нездоровий стан нігтів. При нестачі вітамінів нігті стають ламкими, тьмяними. Також ймовірний дефіцит вітамінів, якщо шкіра під нігтями стає надто блідою чи вкривається плямами.
  3. Випадіння волосся. Ламкість та слабкість волосся, а також їхнє випадіння – пряма ознака нестачі в організмі вітамінів. Також поганий знак – раптова поява лупи та постійний свербіж голови.
  4. Почервоніння очей. Якщо очі червоніють, сльозяться, погіршується зір – це ознака дефіциту вітамінів. Червоніти та припухати можуть і повіки, людина може страждати на періодичні випадки кон’юнктивіту.
  5. Кровоточивість ясен. Слабкість ясен, погіршення стану зубів, стоматити, припухлий язик з нальотом – приводи звернути увагу на своє здоров’я.
  6. Набряк обличчя та припухлість суглобів. Набряки на обличчі та руках, раптове опухання суглобів, відчуття оніміння, болю в м’язах, судоми – ознаки нестачі вітамінів.
  7. Апатія, погана концентрація уваги. На брак вітамінів в організмі гостро реагує нервова система людини. Якщо людині важко сконцентруватися, в неї безсоння, депресія, апатія до всього, що відбувається навколо, вона стає дратівливою, їй не вистачає енергії, необхідно замислитися про можливу нестачу вітамінів та корисних речовин.
Покращити ситуацію з дефіцитом вітамінів допоможе збалансоване харчування. Треба регулярно вживати м’ясні та молочні продукти, каші, овочі та фрукти. Якщо симптоми браку вітамінів не зникають, слід проконсультуватися з лікарем, щоб він зміг призначити курс вітамінів, який допоможе поновити запас необхідних вітамінів в організмі.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED