Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ТОП-5 симптомів хворої підшлункової залози

ТОП-5 симптомів хворої підшлункової залозиПідшлункова залоза відіграє важливу роль у людському організмі, саме вона виробляє ферменти та гормони, які беруть участь у процесі травлення. Якщо підшлункова дає збої, це одразу ж впливає на загальне самопочуття людини. Існують симптоми, які допоможуть визначитися, чи варто звертатися до лікаря з приводу роботи підшлункової залози.

ТОП-5 симптомів порушення роботи підшлункової залози

Зміна кольору випорожнень. Підшлункова залоза виробляє ферменти, які допомагають людському організму абсорбувати жиророзчинні вітаміни А, Е та К. Якщо випорожнення стали більш світлого кольору, це може вказувати на проблеми з підшлунковою.

Розвиток діабету другого типу. Підшлункова залоза продукує гормони, які контролюють вироблення інсуліну та рівень цукру в крові. Якщо вона працює погано, у людини цілком реально може розвинутися діабет другого типу.

Біль у животі. Больовим синдромом супроводжує гострий панкреатит та рак підшлункової залози. Якщо причина у панкреатиті, біль буде гострим та різким, локалізованим по центру живота.

Нудота та блювання. Оскільки підшлункова залоза виробляє гормони, які розщеплюють жири, при збоях у її роботі перетравлення жирів порушується, що провокує нудоту та блювання.

Стрімка втрата ваги. Швидка та безпричинна втрата ваги – одна з головних ознак раку підшлункової залози. Це захворювання дуже важке, від нього помирає багато хворих. Тож чим раніше виявлено пухлину, тим вищими будуть шанси на боротьбу та одужання в майбутньому.

Дані симптоми у сукупності та окремо можуть свідчити і про інші хвороби та проблеми зі здоров’ям, тому панікувати завчасно не потрібно. У разі підозри на порушення роботи підшлункової залози, необхідно звернутися до лікаря-гастроентеролога та провести якісне обстеження роботи цього органу. Скоріше за все, лікар призначить УЗД-діагностику, певні аналізи. Лише кваліфікований спеціаліст може дати об’єктивну оцінку стану здоров’я людини в цілому та роботи конкретного органу зокрема.

Підшлункова залоза дуже важлива для процесу травлення людини, її здоров’я та самопочуття. Тому слід прислуховуватися до симптомів, якими організм може сигналізувати про певні проблеми в її роботі, та вчасно вжити необхідних заходів.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED