Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дефіцит калію в організмі: його ознаки та наслідки для здоров’я

Дефіцит калію в організмі: його ознаки та наслідки для здоров’яКалій – це важливий елемент для здоров’я та гарного самопочуття людини, а його дефіцит негативно впливає на емоційний стан, травну систему, м’язи, нервові зв’язки між клітинами, роботу серця. Ось чому так важливо не допускати дефіциту калію.

Брак калію трапляється через неправильне, погано збалансоване харчування. Про те, що існують проблеми з нестачею даного елементу в організмі, варто замислитися, якщо спостерігаються такі симптоми:
  1. Втома та слабкість. Одна з перших ознак дефіциту калію – біль у м’язах та суглобах, відчуття постійної, хронічної втоми та слабкості. Нестача калію стоїть на шляху швидкого відновлення енергетичного балансу клітин, через що м’язам стає важче скорочуватися, і це призводить до втоми. Тож, якщо є слабкість, спазми, заніміння та поколювання в м’язах, варто замислитися над проблемою.
  2. Нестабільність серцевого ритму. Дефіцит калію негативно позначається на роботі серця, що може проявлятися нерегульованим серцебиттям без певної на те причини. Іноді серцевий ритм може уповільнюватися, з’являється запаморочення. Людина відчуває нестачу повітря, біль у грудях, у неї відзначається рясне потовиділення.
  3. Судоми. Калій відповідає за скорочення та розслаблення мускулатури людського тіла, тож, коли його мало, м’язам стає важко розслабитися, і вони залишаються скороченими. Це і призводить до судом.
  4. Високий артеріальний тиск. Це один із найбільш небезпечних симптомів дефіциту калію в організмі, адже може мати важкі наслідки для здоров’я та навіть життя людини. На підвищення артеріального тиску впливає багато факторів, один з яких – дефіцит калію. Також треба розуміти, що й надто високий рівень цього елементу в організмі може провокувати підвищення тиску. Тож в усьому має бути міра.
Якщо на основі проведених аналізів лікар підтвердив дефіцит калію, необхідно відкоригувати свій денний раціон, включивши до нього банани, картоплю, капусту, авокадо, шпинат. Усі ці продукти багаті на калій. Також лікар може призначити медичні препарати, які допоможуть поповнити запаси даного елементу в організмі. Не варто від них відмовлятися, адже це питання здоров’я та гарного самопочуття.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED