Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як лікар може захистити себе при відмові пацієнта від лікування?

Як лікар може захистити себе при відмові пацієнта від лікування?Пацієнт відмовляється приймати необхідні медикаменти і виконувати приписи лікаря. Як медик може захистити себе від можливих негативних наслідків?

Це питання регулюється Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 року.
Відповідно до Закону кожен громадянин України має право на кваліфіковану медичну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря і методів лікування відповідно до його рекомендацій. Пацієнт, який досяг 18-річного віку, має право відмовитися від лікування та прийому медикаментів, призначених лікарем.

Якщо така відмова від лікування може призвести до тяжких для пацієнта наслідків, лікар зобов'язаний йому це пояснити. Якщо і після цього пацієнт відмовляється від лікування, лікар має право взяти від нього письмове підтвердження, а при неможливості його одержання - засвідчити відмову відповідним актом у присутності свідків.

Письмову відмову від лікування варто оформити окремим документом, у якому зазначити, що лікар попередив пацієнта про можливе настання негативних наслідків, перерахувати можливі ризики і ускладнення, які можуть настати. Цю інформацію можна також
зафіксувати в медичній карті і дати пацієнту поставити свій підпис.

В Законі України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» передбачено, що лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо останній не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров'я, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров'ю населення.

Лікар також не несе відповідальності за здоров'я хворого в разі відмови останнього від медичних приписів або порушення пацієнтом встановленого для нього режиму.
 
На запитання читачів відповідають юристи Юридичного бюро Олени Бабич

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED