Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи можуть бути корисними пізні пологи? Вчені знайшли їхні переваги

Чи можуть бути корисними пізні пологи? Вчені знайшли їхні перевагиПізні пологи завжди вважалися ризиком як для матері, так і для дитини, тому про них лікарі завжди говорили у негативному ключі. Проте нині світові тенденції свідчать про те, що з кожних роком вік жінок, які вперше стають мамами, стає вищим. Це відбувається через кар’єрні сподівання, невизначеність в особистому житті, певні проблеми зі здоров’ям. Тому вчені почали шукати хоча б якість переваги народження дитини у віці після 30 років, і знайшли їх.

Daily Mail повідомляє, що пологи після 35 років «загострюють» інтелект жінки та покращують її пам’ять. Дослідження показують, що мами, які народили первістка після 24 років, гарно розв’язують математичні задачі, а після 35 років – добре сприймають нову інформацію та мають розвинену вербальну пам’ять. Також зазначається, що найкраще на ефективну роботу мозку впливає наявність 2-х дітей. Вчені пояснюють такі факти корисними властивостями гормонів, що виділяються у кров жінки під час вагітності.

Результати даних досліджень були опубліковані у журналі Американського геронтологічного товариства. Вони вказують на те, що народження дитини після 35 років запобігає втраті пам’яті та старечому слабоумству у майбутньому. Проводили дослідження вчені з Університету Південної Каліфорнії, усього в них взяло участь 830 жінок середнього віку.

Вчені дійшли висновку, що вагітність позитивно впливає на функціональні зміни у мозку жінки, покращує її пам’ять та здатність навчатися новому. Вони відмічають цікаву закономірність: жінки, які народили первістка у віці від 15 до 24 років, мають гірші показники здоров’я, ніж ті, хто народив першу дитину у 25-30 років. На здоров’я та інтелект жінок однозначно впливають гормони естрогену та прогестерону, які супроводжують процес вагітності.

Щоправда, результати даних досліджень не називають позитивних моментів для дитини, народженої матір’ю у більш зрілому віці. Адже загальновідомо, що чим пізніше жінка наважується народити, тим вищі у її дитини фактори ризику щодо виникнення генетичних аномалій та вроджених вад розвитку. Тому необхідно все ж постаратися народити до 30 років, проте якщо з певних причин цього зробити не вдалося, не варто нервувати. Адже у майбутньої дитини повинна бути спокійна мама, незалежно від її віку.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED