Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке жовчогінні сніданки та кому вони показані?

Що таке жовчогінні сніданки та кому вони показані?При будь-яких захворюваннях, за яких відбувається застій жовчі, рекомендовано вживати правильну їжу. Це стосується неправильної форми жовчного міхура (його загину), дискінезії жовчних шляхів тощо. Особливо велику роль для таких хворих відіграють сніданки, адже саме від них залежить, як запуститься механізм відтоку жовчі сьогодні.

Жовчогінні продукти

Змусити жовч «піти» допоможуть певні продукти та страви. Саме з них і необхідно починати свій день людям із хворим жовчним міхуром. До жовчогінних продуктів та страв належать:
  • гоголь-моголь;
  • медова вода (1 ст. ложка на 0,5 склянки теплої води);
  • свіжовичавлений виноградний чи яблучний сік;
  • оливкова олія;
  • сік чорної редьки.
Використовуючи ці інгредієнти, можна приготувати на сніданок:
  • кашу (особливо корисні гречана та вівсяна);
  • відварну чи парову рибу, м’ясо.
Також корисним для сніданку буде нездобне тісто (оптимально – черствий пшеничний хліб, тости), фрукти, кисломолочні продукти (кефір, ряжанка, творог, простокваша); некислі ягоди. Кава теж має слабку, але все ж жовчогінну дію, тому чашечка цього ароматного напою на сніданок не завадить.

Існує важливе застереження: жовчогінні продукти не можна вживати людям з каменями в жовчному міхурі, тому треба бути абсолютно впевненим у їх відсутності.

Поганий відтік жовчі – досить розповсюджена проблема. Найчастіше її провокує загин жовчного міхура, який можна виявити на УЗД. При поганому відтоку жовчі людина відчуває постійну печію, нудоту, в неї може бути поганий апетит, гіркота у роті, вона може занадто різко сприймати всі запахи. Загалом, відчуття не з приємних. Тож покращити свій стан та підвищити якість життя допоможуть зовсім прості, але систематичні дії. Правильне харчування відіграє тут вирішальну роль.

Якщо жовч буде постійно застоюватися, рано чи пізно це призведе до утворення каменів у жовчному міхурові, а це вже набагато серйозніше та іноді потребує оперативного втручання. Тому не варто недооцінювати ситуацію, слід зробити все від себе залежне задля забезпечення жовчогінного ефекту. Правильна їжа в цьому – найкращий помічник.

Читайте також: Загиб желчного пузыря: несерьезная проблема или тяжелое заболевание? Что нужно знать и как с ним бороться?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED