Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке телемедицина? Чи наявна така послуга в Україні?

Що таке телемедицина? Чи наявна така послуга в Україні?Телемедицина - це комплекс дій, технологій та заходів, які застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв'язку у вигляді обміну електронними повідомленнями. МОЗ Наказом від 19 жовтня 2015 № 681 затвердило «Порядок організації медичної допомоги на первинному, вторинному (спеціалізованому), третинному (високоспеціалізованому) рівнях із застосуванням телемедицини».

Відповідно до даного документу медична допомога із застосуванням телемедицини здійснюється в кабінетах телемедицини, що функціонують у складі закладів охорони здоров'я, а ФОП-и, які здійснюють господарську діяльність з медичної практики із застосуванням телемедицини, - без кабінету телемедицини.

Основним інструментом телемедицини є телемедичне консультування, яке використовується для надання своєчасної та адекватної медичної допомоги пацієнту, а також для інтерпретації знімків та інших зображень, зафіксованих цифровими носіями.

У процесі такого консультування беруть участь: пацієнт, його лікуючий лікар, лікар (лікарі), які надають консультацію, персонал кабінету телемедицини.

Лікуючий лікар готує запит на телемедичне консультування у вигляді електронного повідомлення, на яке накладено ЕЦП цього лікаря. До запиту додається інформація, необхідна для консультації: скановані копії результатів діагностичних та лабораторних досліджень та інша інформація щодо фізіологічних показників організму пацієнта у вигляді електронних повідомлень. Запит у вигляді електронного повідомлення направляється лікаря-консультанта.

Крім того, в документі йдеться про проведення телеметрії з метою дистанційного вимірювання, збору і передачі інформації про показники діяльності пацієнта (фізіологічних параметрах організму), а також домашнього телеконсультування - спостереження за станом здоров'я пацієнта, який перебуває за межами установи охорони здоров'я. Під час домашнього телеконсультування пацієнт може передати лікарю дані, отримані за допомогою телеметрії, або надати доступ до інформації про стан свого здоров'я на електронних носіях, а також іншу інформацію за своїм бажанням в довільній формі.

При застосуванні інструментів телемедицини забезпечується дотримання конфіденційності і цілісності медичної інформації, а також вимог етики і деонтології надання медичної допомоги. 

Отже, відповідно до законодавства Ви можете скористатися послугами телемедицини в медичних закладах України.

На запитання читачів відповідають юристи Юридичного бюро Олени Бабич

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED