Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому пітніють долоні: можливі причини цього неприємного явища

Чому пітніють долоні: можливі причини цього неприємного явищаПітні долоні – це завжди незручно, неприємно і дискомфортно для людини. З цією проблемою можуть зіштовхнутися і дорослі, і діти, незалежно від віку та статі. Вилікувати пітливість можна як медикаментозно, так і народними засобами. Проте це лише симптоматичне лікування, а варто виявити причину виникнення пітливості. Не треба недооцінювати дане явище, адже воно може слугувати показником доволі серйозної хвороби.

Що таке гіпергідроз та які його причини?

Медична наука називає пітливість рук локальним гіпергідрозом. У пацієнтів, які страждають на дане захворювання, долоні потіють постійно і незалежно від умов зовнішнього середовища.
Можливі причини гіпергідрозу наступні:
  • стреси та психоемоційні навантаження;
  • перебої в роботі ендокринної системи;
  • фізичні перенавантаження;
  • генетична схильність.
Додатковими факторами, які здатні погіршити ситуацію, можуть бути побічні дії від прийому медикаментів та незбалансоване харчування.

Механізм захворювання заключається в неправильній роботі вегетативної нервової системи, яка відповідає за такі процеси, як дихання, серцебиття та терморегуляція. Через збої в її роботі людина може відчувати підвищену пітливість кінцівок.

Не варто недооцінювати важливість прояву такого симптому, як пітливість. У даному випадку треба звернутися до лікаря, який зможе провести діагностику і визначити справжню причину підвищеної пітливості  долонь. Один із найпростіших методів діагностики – проба Мінора. На суху шкіру рук наносять йод та залишають його до повного висихання, а потім накладають зверху крохмальний порошок. Відбувається хімічна реакція, під час якої піт забарвлюється у фіолетовий колір. Діаметр області, яка забарвилася, вказує на те, наскільки серйозним є захворювання:
  • < 10 см – слабка форма;
  • 10-20 см – помірна форма;
  • > 20 см – важка форма.
Почати треба з візиту до терапевта чи сімейного лікаря, який визначить, до якого спеціаліста краще направити пацієнта. Зазвичай це буде ендокринолог чи невропатолог.

Як і в більшості захворюваннях, лікувати потрібно не симптоми (пітливість), а їхні причини. Тому без професійної діагностики неможливо надовго позбутися такого неприємного явища, як пітливість долонь.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED