Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Експерти ВООЗ стверджують: надмірне споживання цукру шкідливе для здоров’я

Експерти ВООЗ стверджують: надмірне споживання цукру шкідливе для здоров’яЦукор в людському організмі розщеплюється на глюкозу та фруктозу. Глюкоза забезпечує більше половини щоденних енергетичних затрат людини. Тому неможливо заперечувати той факт, що цей продукт надзвичайно важливий для нормальної життєдіяльності. Проте в усьому має бути міра, надмірне споживання цукру призводить до ряду серйозних проблем зі здоров’ям.

Всесвітня організація охорони здоров’я назвала максимальну добову норму споживання цукру – це 50 г або 12 чайних ложок. Оптимальною ж кількістю є 25 г, що має становити приблизно 5% від середньодобової норми калорій. При цьому цукор у фруктах та овочах не враховується, адже, за даним ВООЗ, він нешкідливий для здоров’я. Насправді жителі західноєвропейських країн споживають у середньому 101 г цукру на добу, північноамериканських – цілих 130 г. Тож є над чим замислитися.

Експерти ВООЗ стверджують, що високий вміст цукру у багатьох продуктах харчування є причиною проблем із зубами як у дорослих, так і у дітей. Не варто вважати, що поки у дитини не випали молочні зуби, можна не хвилюватися. Таке захворювання, як, наприклад, карієс, має властивість поширюватися і на постійні зуби. Тому про правильне харчування необхідно піклуватися змалечку.

Медичний журнал Ізраїлю наводить таку статистику: державні витрати на стоматологічні послуги населенню провідних держав світу становлять 5-10% від загальних витрат на всю галузь охорони здоров’я. На думку експертів, такі цифри є неприпустимими. Вони закликають проводити освітню діяльність серед населення і надавати інформацію про те, які продукти містять високий рівень цукру, і чим їх можна замінити.

Ще один неприємний та небезпечний наслідок любові до солодощів – ожиріння. Це не тільки негарно з естетичної точки зору, але й шкідливо для здоров’я людини. З’являється задишка, важкість, надмірна вага шкодить роботі серцево-судинної системи, печінки та інших внутрішніх органів. На лікування патологій, пов’язаних з ожирінням, також витрачається багато державних коштів, які можна було би використати за іншим призначенням.

Тож як вберегти людей від проблем із зубами та інших хвороб, які спричиняє надлишок цукру у їжі? Експерти ВООЗ рекомендують на державному рівні обмежувати споживання громадянами солодощів із вмістом цукру. Наприклад, зменшити кількість солодких напоїв та кондитерських виробів у денному раціоні дошкільнят та школярів. А головне – це самоконтроль, треба особисто дбати про своє здоров’я та самопочуття і змалечку привчати до цього дітей.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED