Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дослідники встановили: від м’яса гладшають так само, як від цукру

Науковці з університету Аделаїди в Австралії виявили, що м’ясний білок сприяє ожирінню так само, як і цукор. На сьогодні статистика шокуюча: 1,9 млрд дорослих страждають від надмірної ваги, і більше 600 млн з них хворіють ожирінням.


Всесвітня організація охорони здоров’я (WHO) основною причиною ожиріння вважає дисбаланс між кількістю калорій, які ми споживаємо та калоріями, які витрачаємо. І навпаки, щоб позбутися зайвих кілограмів, необхідно обмежити споживання жирів та вуглеводів.

Автор дослідження, професор Мачей Генеберг каже: «Хоча ми і погоджуємося з тим, що суспільство має знати про негативний вплив на здоров’я надмірного споживання цукру і деяких жирів, ми припускаємо, що білки, які містяться у м’ясі, також сприяють ожирінню».

Хоча м’ясо є джерелом білків, вітамінів та мінералів, необхідних людському організму, дієти часто фокусуються на скороченні споживання червоного м’яса та м’ясовмісних продуктів, в яких багато насичених жирів. Зменшення кількості насичених жирів в раціоні потрібне для підтримки рівня холестерину в крові та для запобігання розвитку хворіб серця та раку кишечника.

Хоча, зазвичай, саме жир, що міститься у м’ясі, вчені досі визначали як одну з причин ожиріння, нове дослідження наполягає на визначній ролі білків в процесі накопичення зайвих кілограмів.  

Експерти порівняльної анатомії та еволюції людини зі Школи медицини університету Аделаїди вивчали кореляцію між кількістю спожитого м’яса та рівнем ожиріння в 170 країнах.

Надлишковий білок трансформувався у жир в тілі людини.

Аналіз показав, що доступність цукру в країні пояснює 50 % випадків ожиріння, в той час як доступність м’яса – інші 50 %. Навіть після поправки на відмінності у добробуті країн (ВВП), споживання калорій на душу населення, рівень урбанізації та фізичну активність громадян, доступність цукру в середньостатистичній сім’ї  залишається вагомим фактором, частка якого в процесі ожиріння складає 13%, а інші 13% належать якраз м’ясу.  

Згідно з результатами дослідження, раціоні сучасної людини цілком вистачає жирів і вуглеводів, тому  білки м’яса стають надлишковими і перетворюються в жирові тканини. Проте науковці не мають на увазі, що харчуватись виключно продуктами з високим вмістом жирів і вуглеводів – це нормально. Насправді, сучасна їжа – це теж велика проблема, яку потрібно вирішувати.

На думку дослідників, сучасні дієтичні норми тепер повинні включати в щоденний раціон людини не тільки менше цукру, а й значно менше м’яса.   
 
По материалам Medical News Today
 

Автор: Анастасия Кугук
© Медицинский портал Здоров-Инфо
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна. 

 

 


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED