Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хто підписує згоду на медичне втручання неповнолітній дитині?

Хто підписує згоду на медичне втручання неповнолітній дитині?Ми з моєю 17-літньою донькою прийшли до стоматолога із зубним болем. Лікар діагностував запалення тканин під час прорізування зуба мудрості і запропонував негайне видалення. Перед процедурою необхідно було підписати інформаційну згоду, що запропонували зробити моїй доньці. Хто має підписувати таку згоду, адже донька є неповнолітньою?

Згода на проведення медичного втручання дитини має свої особливості. Відповідно до ст. 6 Сімейного кодексу України, правовий статус дитини має особа, яка не досягла 18 років. В свою чергу особа, що не досягла 14 років, вважається малолітньою, а у віці з 14 до 18 років особа є неповнолітньою. В залежності від того, який статус має дитина – малолітня чи неповнолітня, і залежить обсяг її прав у наданні згоди на проведення їй медичного втручання.

Відповідно до cт. 43 Основ законодавства України про охорону здоров’я, щодо пацієнта віком до 14 років, а також пацієнта, визнаного в установленому законом порядку недієздатним, медичне втручання здійснюється за згодою їх законних представників.

Надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла 14 років, проводиться за її згодою (Стаття 284 Цивільного кодексу України).

Отже, медичне втручання дітям до 14 років проводиться тільки за згоди їх батьків. У віці з 14 до 18 років, не зважаючи на те, що дитина є ще  неповнолітньою, згода на медичне втручання необхідна від неї самої.

Однак в законодавстві є певні неузгодженості. Право на відмову від медичного втручання має тільки повнолітній дієздатний пацієнт, а неповнолітня особа такого права не має.

Тобто в медичному закладі мають вимагати підпис особи у віці з 14 до 18 років для проведення медичних маніпуляцій, але якщо ця особа хоче відмовитися від медичної допомоги, а її батьки дають на це згоду – для лікаря матимуть значення тільки слова батьків.

Отже, особи у віці 14-18 років мають самостійно надавати згоду на проведення медичного втручання, але не мають можливості відмовитися від медичної допомоги.
 
На запитання читачів відповідають юристи Юридичного бюро Олени Бабич

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED