Перевозка больных

Відпустка при всиновленні

Ми з чоловіком всиновили 4-річного малюка.
Чи маю я право на відпустку по догляду за дитиною та державні виплати у зв’язку з цим?

 
Відповідно до Закону України «Про відпустки» одним із видів соціальних відпусток є відпустка у зв’язку з усиновленням дитини (п. 4 ст. 4 Закону).  
 
Ви маєте право на одноразову оплачувану відпустку у зв'язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (при усиновленні двох або більше дітей відпустка триватиме 70 календарних днів). Така відпустка надається після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини одному з подружжя на їх розсуд. 
 
Для того, щоб отримати відпустку у зв’язку з усиновленням дитини, вам потрібно написати заяву на підставі рішення про усиновлення дитини. Ця заява повинна бути отримана роботодавцем не пізніше трьох місяців з дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини. Відпустка оформлюється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.
 
Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» встановлює ваше право на державну допомогу при усиновленні дитини. Згідно зі ст. 12-1 Закону ви маєте право на таку допомогу, якщо є громадянкою України, постійно проживаєте на території України та усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. 
 
Допомога при усиновленні дитини призначається на підставі рішення про усиновлення дитини незалежно від одержання на дитину інших видів допомоги. У разі усиновлення двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину.  
Для отримання допомоги при усиновленні дитини вам необхідно звернутися за її призначенням не пізніше 12 місяців з дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини. 
 
Тому, ви маєте право і на відпустку у зв’язку з усиновленням дитини, і на державну допомогу при усиновленні дитини. Необхідно тільки звернутися із відповідними заявами та рішенням про усиновлення в компетентні органи.

На запитання читачів відповідають юристи Юридичного бюро Олени Бабич
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED